De liefde begon op een vlooienmarkt in San Francisco. Hier viel het oog van de Duitser Jens Veerbeck op een chromen broodrooster uit de jaren vijftig. Hij wilde hem eerst nog in zijn keuken zetten en het apparaat gaan gebruiken waarvoor het bedoeld is; boterhammen toasten, maar dat plan ging snel de koelkast in. Veerbeck kreeg na deze eerste broodrooster namelijk al gauw het verzamelvirus te pakken. Inmiddels staat de teller van zijn collectie op meer dan 600 verschillende modellen.

Enorme diversiteit
Korte tijd na zijn vondst in Amerika liep Veerbeck op een vlooienmarkt in Nederland tegen een heel andere broodrooster aan: een oerlelijke HAGEKA uit de DDR. Het contrast tussen de 2 toasters deed de liefde bij de grafisch vormgever uit de Duitse stad Essen ontbranden. Zijn collectie is indrukwekkend en de variatie is enorm. De meer dan 600 modellen zijn afkomstig uit de hele wereld. Er zijn art deco en art niveau toasters, ruwe en gekke technische constructies, gestroomlijnde toasters uit de jaren vijftig en een porseleinen apparaat met bloemetjespatroon.

De waarde van broodroosters
De hierboven genoemde porseleinen broodrooster met bloemetjespatroon behoort tot de meest waardevolle uit de collectie. Deze broodrooster heeft een waarde van meer 6.000 dollar. Maar er zitten nog meer collector’s items van hoge waarde in de verzameling. Bijvoorbeeld een Toast-O-Lator, model C met glazen zijkanten, die van de hand ging voor meer dan 5.000 euro. De meest broodroosters in zijn verzameling zijn echter zo goed als waardeloos. Toch zijn deze toasters prachtig om naar te kijken vanwege de unieke designs. ”Elke toaster is als een klein venster op een designtrend uit het verleden”, aldus Veerbeck.

Broodrooster museum
Het meest trots is Veerbeck echter op zijn museumsite. De broodroosters zijn hier allemaal netjes gerubriceerd. Daarnaast is er op de site van alles te vinden over de techniek en de geschiedenis van de broodrooster. Jaarlijks bezoeken meer dan 20.000 mensen dit online museum. Veerbeck heeft het plan om ook reclamemateriaal, oude catalogi en patenten toe te voegen. Verbluffend wat een huis-tuin-en-keukenapparaat allemaal teweeg kan brengen. Maar liefde maat blind. Veerbecks belangrijkste reden om alles online te zetten ”Dan kan ik mijn toasters de hele dag bekijken”.
Wereldwijd zijn er enorm veel verzamelaars van design objecten, zoals meubilair, kleding en kunstvoorwerpen. Sommige van deze objecten zijn waardevol en heel veel geld waard. Andere objecten zijn misschien nu nog niet heel waardevol, maar hebben de potentie om dat later wel te worden. Wil jij jouw huis ook verfraaien met een design object of wil je juist een investering doen in design? Dan is het wellicht leuk om eens te kijken op een echte designveiling.